Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

Ondernemerskrediet.nl

Bedrijfskrediet : "Geld lenen voor ZZP'ers en MKB-ondernemers"

Mijn succesverhaal: Bedrijf uit de crisis halen

Van financiële bedrijfs­crisis naar groei van de onderneming

Ik heb mijn bedrijf altijd wel op orde, maar wanneer het financieel even tegenzit, weet ik mijn bedrijf toch weer uit de put te halen.

David, bedrijfseigenaar, was ondernemer in nood.

Hallo,

Mijn naam is David, toen nog ondernemer in nood.

Het ging zo goed met mijn bedrijf, dat ik dacht nooit in de financiële problemen terecht te komen.

Ik had mijn onderneming op rolletjes lopen. Mijn BandenPlak-App is miljoenen keer gedownload. Aan het eind van elke maand hield ik een positieve cashflow over met de inkomsten uit de App-store en uit de verkopen via de winkelketens in Nederland.

Mijn medewerkers waren blij. Ze werkten hard. Ze verdienden goed. En voor mij als ondernemer bleef er ook nog wat over aan het eind van de maand.

Ja, we hadden het goed.

Nog voordat ik op het volgende feestje de vraag kon beantwoorden waarom mijn bedrijf zo'n succes was geworden ging de telefoon.

Het was Kim, mijn secretaresse, waar ik soms meer zakelijk lief en leed mee had gedeeld dan met mijn eigen vrouw.

Het ongelukkige bericht

"Één van onze grootste klanten ‐ een bekend warenhuis uit de winkelstraten ‐ is omgevallen. Ze gaan daarom geen nieuwe bestellingen meer plaatsen bij ons."

Aj, dacht ik, maar goed, we hebben nog andere klanten. En van onze laatste levering innen we de betaling gewoon wat sneller.

Kim, de secretaresse, belt met David.

"…en ze gaan ook geen enkele rekening meer betalen," zei Kim.

Ach, daar komen we ook wel overheen, toch?

"…En als we onze spullen uit hun showroom terug willen hebben," vervolgde Kim, "dan dienen we ons in te schrijven op een lijst en een 'ophaalvergoeding' te betalen."

Nou brak mijn klomp. Wat krijgen we nu, dacht ik? Zijn ze helemaal gek geworden? Je kunt toch zomaar niet 'niet' mijn rekeningen betalen en dan ook nog 'mijn' spullen houden en mij daarvoor tot slot zelfs nog laten betalen?

Ik verexcuseerde me van mijn gesprekspartner op het feestje en zocht een rustig hoekje op in de zaal.

De bank

Kim vervolgde haar verhaal toen ik in het rustige hoekje was gaan staan.

"De bank heeft ook nog gebeld. Ze willen met jou praten over jouw bedrijfskrediet. Ze hadden het over de branche en over de risico's. Ik begreep er niet zoveel van wat ze precies bedoelden. Ik zei dat je ze maandag zou terugbellen."

Ik was even stil.

Als ondernemer zie ik kansen. En hier kon ik ook wel de link leggen met waarom de bank belde.

Dit gaat niet over kansen, maar over bedreigingen. Ze willen hun verstrekte zakelijke rekening courant krediet natuurlijk ingelost zien!

David telt het geld dat nog in zijn onderneming zit.

Zij hebben het journaal ook gezien dat de ene na de andere winkelketen omvalt. De bank denkt dat mijn bedrijf hierdoor ook over de kop gaat. Ze zien op mijn zakelijke rekening natuurlijk dat die inmiddels failliete winkelketen voor een flink deel van mijn bedrijfsomzet zorgde.

De bank is nu vast aan het tellen hoeveel geld ik nog op de zakelijke rekeningen heb staan waarmee ze een stuk van mijn bedrijfskrediet kunnen aflossen…

"Ik weet niet zo goed wat ik met deze berichten aan moest, David. Maar ik denk dat het beste was, om het jou gelijk te vertellen. Je weet hoe betrokken ik ben bij jouw bedrijf, David. Ik werk heel hard voor je."

Fijn, gelukkig kan ik altijd op mijn secretaresse Kim bouwen.

Debiteuren & crediteuren

"Er was vanmiddag trouwens nog een mail binnengekomen van Plak Supplies Mobile, de leverancier van de mobiele bandenplak lijm die onze App gebruikt om te kunnen werken."

"En, wat stond daar in?" vroeg ik.

"Na een lang verhaal over hoe fijn ze de samenwerking met ons bedrijf vonden, en dat we altijd op rekening konden inkopen omdat jouw BandenPlak-App hen zoveel extra omzet heeft gebracht, schrijft de directeur Bert Hoovert dat hij zich toch genoodzaakt ziet om voortaan betaling vooraf te vragen. Voor onze volgende order van honderdduizend reservetubes digitale lijm heeft hij alvast de factuur bijgevoegd. Zodra de betaling binnen is, wordt de levering aan ons weer hervat."

Ik voelde met de seconde dat ik luisterde steeds minder lekker. Waar heb ik al deze malaise aan verdiend?

  • Mijn grootste afnemer is failliet. Weg helft van mijn omzet.

  • Mijn geleverde spullen krijg ik ook niet terug, maar de rekening voor de inkoop heb ik wel al betaald.

  • De bank wil mijn krediet opheffen. Maar die heb ik nodig om te kunnen groeien en uit te breiden naar meer winkels en afzetkanalen.

  • Ik moet voortaan mijn inkoop vooruitbetalen, om mijn voorraden aan te kunnen leggen. Waar haal ik dat geld nu nog vandaan?

Ik voelde dat ik snel verse lucht nodig had om mijn lichaam en geest weer tot rust te kunnen brengen. Ik verliet onopvallend de zaal en vond een half-openstaande nooduitgang achterin het gebouw.

Alleen tegen de wereld

Ik kwam terecht in de buitenlucht, op een kleine patio omsloten door allerlei gebouwen.

Het waaide hard en het was donker, maar dat kon me nu niet zoveel schelen. Ik was in gesprek met mijn life-line, en dat is alles wat voor mij als ondernemer telt.

Ik hoorde door de telefoon dat Kim snikte.

"Rustig aan Kim, we slaan ons hier wel door heen. Je weet dat toen ik aan mijn bedrijf begon, ook veel heb moeten doorstaan. Maar het is me gelukt. En toen ik jou in dienst nam, ging het allemaal nog sneller nog veel beter. Ik verzin wel iets zodat we de komende tijd door kunnen komen."

Ik hoorde mezelf praten tegen haar en had eigenlijk werkelijk waar geen flauw idee hoe ik volgende maand nog de salarissen kon uitbetalen.

Kim snikte. Ze was daarna even stil. Dat hoorde ik door de telefoon. Iets te stil naar mijn gevoel. En iets te lang, eigenlijk. Ik voelde een leegte.

"Weet je nog toen op het bedrijfsjubileum?" vroeg Kim.

Ik knikte bevestigend, maar dat kon ze natuurlijk niet zien want we waren aan het bellen.

"Dat was een fijne avond. Fijn dat we konden vieren dat het bedrijf inmiddels een aantal jaar bestaat."

Ik begon me alweer beter te voelen. Ik beelde me weer de goede tijden in van mijn bedrijf. Het jubileum was ook zo goed georganiseerd. Dat kun je echt overlaten aan mijn secretaresse.

"Ken je Harry, van de autozaak om de hoek?" vroeg Kim, terwijl er weer een traan rolde over haar wang.

Ik knikte weer bevestigend. Harry ken ik wel. Daar ben ik goede vrienden mee. Hoewel ik niet zo veel heb met auto's ‐ en juist heel veel met fietsen ‐ is Harry wel een maat van mij. Allebei zijn we ondernemers. En dat schept een band.

"Ja, Harry. Hoe is het eigenlijk met hem en zijn zaak?" vroeg ik in een poging om het gesprek een positieve wending te geven.

"Goed… goed… en weet je wat het is… hij had het op het jubileum erover of ik misschien voor hem wilde werken. Hij hoorde altijd van jou hoe goed ik werkte. Hij zei dat ik van een 'fietsen-meisje' bij jouw BandenPlak-bedrijfje ben uitgegroeid naar een echte vrouw die meer thuis zou zijn in de grotere wereld, die van de auto's en exclusieve bolides. Hij bood me een baan aan die ik niet kon afslaan."

Ik voelde nattigheid. Letterlijk en figuurlijk. Het begon te regenen. De druppels waaiden overal en nergens mijn gezicht in.

De druppels rolden ook over mijn wangen. Dat waren mijn tranen. Ik trok het niet meer. Mijn beste medewerkster gaat ook weg.

David in een financiële strop.

Hoe overleef ik nu nog deze financiële crisis?

Wie red mijn tent?

Wordt het mijn spreekwoordelijke dood of wordt het de gladiolen?

Één ding was zeker: ik had dringend geld nodig om mijn zaak te redden van de schroothoop van oud en afgedankt fietsijzer.

Geld nodig

Die nacht ben ik nog lang opgebleven. Ik heb alle mogelijke scenario's uit proberen te werken om een doorstart te kunnen maken, na al dit slechte nieuws. Ik kon niet eerder slapen dan dat ik het antwoord had.

Ik pakte de laatste stand erbij van de jaarcijfers.

Ik draaide de laatste maandoverzichten uit van mijn administratie.

Ik begon wat te plussen en minnen met het eigen vermogen en de saldi op de bankrekeningen.

David zit in de pinarie met zijn bedrijf.

Ik logde ook nog even in op mobiel bankieren van mijn privé rekening om te kijken of ik daar nog een buffer had staan.

Maar het punt bleef dat hoe ik ook schoof met de cijfers, de debiteuren, de crediteuren, de banklening het kwam nooit uit op een plus.

Er leken alleen maar minnen en verliezen te ontstaan. Financieel leek mijn bedrijf niet meer te redden.

Ik kwam er zelf niet uit.

Ik gooide mijn pen kwaad op tafel en haalde gefrustreerd mijn handen over mijn gezicht.

Advies uit een onverwachte hoek

'Plop'

Stilte.

Nog een keer 'Plop'.

Weer stilte.

Verbaasd keek ik naar mijn telefoon.

'Plop' was het geluidje dat je hoort wanneer er een berichtje binnenkomt op de telefoon.

Het was Flip, die via de chat zag dat ik nog online was.

"Hey David," schreef Flip.

"Laat op. Druk aan het ondernemen?", vervolgde Flip.

"Waar was je vanmiddag? Ik heb je niet meer gezien.", vervolgde Flip.

Flip vroeg zich natuurlijk af waarom hij mij vanmiddag niet meer had gezien op het feestje.

Flip van Starterskrediet® had me eerder geholpen met een financiering voor de start van mijn BandenPlak-App bedrijfje.

Soms is Flip ook aanwezig op de ondernemers­bijeenkomsten waar ik ook naar toe ga om te vertellen hoe goed het wel niet gaat met mijn bedrijf.

Blijkbaar was hij er vanmiddag ook.

"Hey Flip" schreef ik terug.

"Ja ik ben nog wakker. Met de fiets ben je immers altijd onderweg. Leuk dat je er ook was."

'Plop'

Flip schreef: "Zeg, vervelend voor je dat het even tegenzit met je bedrijf."

"Ik kwam Harry nog wel tegen," vervolgde hij.

"Zo vernam ik dat je aardag wat klappen hebt gehad met de zaak."

"Morgen even bijpraten?"

Ik reageerde bevestigend.

Een nieuwe dag

De volgende dag ‐ een zaterdagochtend ‐ had ik afgesproken met Flip, de bedrijfsadviseur, op mijn bedrijfsadres.

Op ons gesprek vertelde hij dat hij naast Starterskredieten ook thuis was in Ondernemerskredieten en herfinancieringen.

Flip legt David uit hoe zijn bedrijf geherfinancierd kan worden.

"Kijk," zei Flip tegen me. "Stel we zouden hier en hier, en dat daar, als volgt aanpakken."

Flip wees met zijn pen naar enkele cijfers op de vele uitdraaien die ik had gemaakt van de administratie. Tegelijkertijd trok hij met zijn pen lijnen over het papier van de ene naar de andere plek.

"Dan kun je met een handige herstructurering van je bedrijfsmodel, in combinatie met een herfinanciering van je bedrijfskrediet naar een andere bank, toch weer in de zwarte cijfers terecht komen."

Het was me nog niet helemaal duidelijk hoe Flip had bedacht mijn tent te redden. Maar toen ik net startte met mijn bedrijf, had ik ook nog geen idee hoe Flip het Starterskrediet heeft weten te regelen.

Uiteindelijk klopte het wel steeds wat Flip adviseerde. Hij was meer in de financiële materie thuis dan ik. En tegelijkertijd legde hij me in Jip-en-Janneke taal uit waar het financieringsadvies precies over ging. Uiteindelijk begrijp ik wel waar ik ja tegen zei. En anders legde Flip het gewoon nog een keer uit.

"Het belangrijkste is," sloot Flip af, "dat jouw product ‐ de BandenPlak-App ‐ gedownload blijft worden door alle fanatieke fietsers in Nederland. En dat jij daar voor wilt en kunt gaan, om dat te blijven doen. Daarmee krijgen we de cashflow in jouw bedrijf weer overeind, en kunnen we de financiers gerust stellen dat jouw bedrijf niet meegetrokken wordt in de problemen van een ander. Dus dat je op eigen kracht kunt blijven staan, met een beetje financiële hulp vanaf de zijlijn."

Bedrijf herfinancieren naar een zonnige toekomst

Na tijdelijk extra liquiditeit in mijn bedrijf te hebben gekregen door herfinanciering kon ik weer verder met het opbouwen van mijn bedrijf.

Door nieuwe afspraken te maken met mijn leveranciers en afnemers, kon ik mijn bedrijf ook beter wapenen tegen een volgende financiële verkrapping.

Via het netwerk van de adviseurs van Flip kwam ik ook in contact met een nieuwe secretaresse en met een private investeerder die mogelijkheden zag om de App ook buiten Europa aan te gaan bieden.

Ook nadat het tijdelijke Bedrijfskrediet was ingelost heb ik met hun hulp van diverse stimulerings­maatregelen vanuit de Rijksoverheid gebruik weten te maken om mijn Hollandse bedrijf verder te helpen met groeien.

Het is David gelukt om zijn crisis te financieren.

Ja, uiteindelijk toch een succes, want het was wel even spannend met de zaak.

Als ik erop terugkijk is er een aantal dingen die mij zijn opgevallen:

  • De bank trekt net zo gemakkelijk mijn kredietlimiet weer in als dat ik het had gekregen. Ze kijken niet zo snel verder in mogelijkheden maar meer in risico's. Er ontstaat dan een soort vicieuze cirkel zeg maar waarmee mijn bedrijf en privé leven als een kaartenhuis in elkaar zou vallen.

  • Juist als het even tegenzit kan zo'n crisis een goede wending geven aan je bedrijf. Het vraagt enige creativiteit, hoop op goed vooruitzicht, een frisse toekomst­visie en ongekend doorzettingsvermogen. Uiteindelijk valt of staat alles met een kloppend bedrijfsmodel waar weer positieve kasstromen uit gaan komen. Periodieke rivisie van oorspronkelijk afgesloten bedrijfsfinancieringen geeft je mogelijkheden om over te sluiten naar gunstigere financieringsvoorwaarden en rente.

  • Het loont om in contact te blijven met een bedrijfs­financierings­adviseur zoals Flip. Zo iemand helpt je de financiële cijfers van je onderneming begrijpen in combinatie met jouw potentie als ondernemer.

Dus mijn advies: Zoek advies bij mensen die in het bedrijfsleven zitten en liever niet bij een bank.

Want een bank is alleen maar een instantie die geld wil verdienen aan een ondernemer, en zodra er ook maar één scheurtje in je bedrijf lijkt te komen dan verzilveren ze ook gelijk weer hun vorderingen op je.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de adviseur Flip, die zijn geld verdient door ondernemers ook daadwerkelijk te helpen aan zakelijke kredieten en herfinancierings­advies.

Hoe meer ondernemers in nood Flip met succes helpt, des te meer mensen zoals ik bij hem terecht zullen komen voor herfinancierings­advies en bedrijfscrisis­begeleiding.

– David, een ondernemer met een geherfinancieerd en geherstructureerd bedrijf –


Eind goed, al goed

David blikt tevreden terug op het hele proces van regelen van een herfinanciering als ondernemer in zwaar weer.

Ben je benieuwd naar wat er van mij geworden is?

Ik denk dat het nu tijd is om te starten met de ontwikkeling van fietsen, die helemaal geen lekke band kunnen krijgen.

Misschien kom je mij tegen op een fiets­vakantie, of zie je mij staan op een foto in een fietsenwinkel.

Maar als je ooit onderweg een lekke fietsband krijgt en iemand schiet je te hulp en plakt je band met zijn mobiel in zijn hand, dan zou ik dat weleens kunnen zijn.

Doe wat je hart je ingeeft.
Het lijkt onmogelijk tot het voor elkaar is.
Veel succes met je ondernemersfinanciering!

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.593× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf